Kami suka sangat makan kuih lopes.
Sorang makan 4-5 biji.
Maka, mak pun belajar buat lopes dengan cara mudah lagi cepat.
Basuh beras pulut dan rendam dalam pewarna hijau dalam 3-4jam.
Kemudian toskan.
Kukus macam buat pulut kuning.
Bila pulut dah masak,ambik dalam 3-4 sudu besar dan masukkan dalam plastik.
Dan tekan kuat-kuat, padat-padat.
Dan leperkan.
Dan, sedia untuk makan.
Sekilo pulut boleh dapat dalam 40 biji.
Tu pun sebab kami buat besar-besar, puas hati makan kata mak :D
mudah kan???? tapi mak aku x suka cara camni. kena juga guna daun pandan supaya bau sedap. dan mesti balut guna daun pisang supaya liat elok jadinya...
ReplyDeleteso, kalau aku cerewet, ko paham kan?
zona, baru aku tahu lopes tu senang aje nak buat. kitorang pun memang suka makan. nampak gaya sedikit masa lagi nak mencuba la karang. hahaha
Deletezonaku,
Deletecara tradisional memang lebih sedap tapi apakan daya :D
tata,
balik nanti cuba na :D
aduh..ko buat aku lapar aa..
ReplyDeletetapi betul kata zonaku tu. bau daun pandan tu yg buat bangkit selera..
daun pandan dan daun pisang :D
Deletelepas keluar dari plastik terus dah bersalut dengan hampas kelapa. magik nya Juliet! plastik cap apa kau pakai?
ReplyDeleteagak-agaklah :D
Deletemesti berangin je korang ..
ReplyDeletepulut kan angin...!
hahahaha, tak sempat nak berangin, sekejap je licin :D
Deletecara yang efisen kalau nak cepat..
ReplyDeleteTapi kalau dapat kuih lopes yg balut daun pisang tuh.. itu klasik.. makan mesti berlebih2 punya
daun pandan banyak kat belakang rumah, daun pisang tu kena pegi pasar :D
Deletemak kita rajin buat dan rajin jual klu ada tempahan.. tapi kita rajin tengok je. dan makan.
ReplyDelete