Kawan mak bagi buah asam keping.
Taktaulah betul ke nama gitu :D
Seumur hidup saya tak pernah tengok lagi.
Mak hiris nipis-nipis.
Rendam dalam air garam 3-4jam.
Kemudian jemur.
Musim tengkujuh kena ambik masa seminggu untuk dia jadi betul kering.
Susah jugak rupanya nak dapatkan asam keping.
Yang kaler hitam kat kedai atau pasar tu dah dijemur berapa lama?
ReplyDeleteYes dapat jadi yg first!!!!
ReplyDeleteSaya suka!!
Tahniah kepada Lelaki Melayu Terakhir di atas.
Deletenanti yb tanya sebab yb kan selalu pegi pasar, hiks
ReplyDeleteohhh...
ReplyDeleteilmu baru ni...!
soklan..
masakan apakah yang guna asam keping..?
3 saat dari...
sekarang!!
banyakkkkkkk, hahahahahaha
DeleteDah lebih 2minit kau jawab. Hahaha
Deleteerrr....ye ke? jam awak salah tu :D
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteini namanya buah asam gelugur yang..... bila dah hiris nipis2 barulah jadi asam keping :-)
ReplyDeletehaaa....betul betul, terima kasih.
DeleteAsam gelugur nie..
ReplyDeletebanyak khasiat nie.. masak laksa takde asam keping tak sedap kan ;).
kan, letak banyak2 dalam kuah laksa memang superb :D
DeleteRaju?
ReplyDeleteJoe? Suparjoe?
ikan di laut asam di darat
Deletedalam periuk bikin muafakat
haah, asam geluguq. masuk dalam apa pon memang suka buat kunyah-telan.
ReplyDeletemasamnya tak sama macam masam asam jawa.
psst.. artis Hollywood dah lama amalkan minum air rebus asam keeping untuk kurus. back to asia konsepnya. boleh amalkan, 2x seminggu. hari2 tak boleh, nnti nipis kantung perut.
selamat mecuba.
takde cara yg lagi senang ke? nak rebus2 ni yg malas :D
DeleteOh, baru kali ni kenal buah asam keping!
ReplyDeleteTerima kasih entri ini :))
errr...saya ingat saya je yg tak kenal, kikikiki
Delete