Thursday, June 24, 2010

Bukit...Apa Kata Lidah?

Semalam Angah datang bawak sebalang biskut sebelum raya.
Betullah kan, kalau raya baru panggil biskut raya.

Sekarang ni bukan musim perayaan pun boleh makan biskut raya, berlambak di pasaraya, kat pasar malam pun kekadang ada.

Biskut ni istimewa bagi aku sebab pembuatnya menggunakan garam bukit sebagai salah satu bahannya. 
Rasa? Errr..setelah makan habis setengah balang lidah aku tetap tak dapat membezakan rasa garam bukit dengan garam biasa, apa yang aku rasa biskut mazola ini sangat sedap.:P



Biskut mazola ni dibuat oleh Koperasi Kohilal, tak perlu rasa was-was untuk makan.
Sebalang sehari pun boleh habis ni tambah lagi benda free.

Bila ingat garam bukit aku terbayang ayah dengan mak dok buat rendam kaki,haihhh, kacau sungguh.

23 comments:

  1. Mula-mula tadi memang berselera sungguh...rasa nak cari untuk juadah berbuka.







    ....tapi, tengok ayat akhir tu...tak jadilah. ckLah cari Kurma Yusuff Taiyyyyoooob jelah.

    ReplyDelete
  2. bila baca ayat terakhir tu... hmm..patutlah ko begitu berselera sekali.hehe

    ReplyDelete
  3. adoiii ko ni..bru nk menjamu mate tgk biskut sebelum raye ko tu...
    .
    .
    dah ko potong stim...huhu..

    ReplyDelete
  4. kata lidah ngak bisa bohong!

    ReplyDelete
  5. aku nampak biskut mazola tuh...mmg membuka selera...
    baru nak komen..
    "aku pun suka makan biskut mazola"
    tapi sampai kat ayat akhir ko..terus..tertutup plak selera aku..
    ish..kacau betul...huhuhu..

    ReplyDelete
  6. garam bukit tak pa la...jgn membukit garam dalam badan tu. darah tinggi la pulak.

    ReplyDelete
  7. errr.. ye ke susah nak beza??


    .
    .


    .
    .

    apa kata ko hulur kat aku brg sebalang dua.. meh tgk apa lidah aku kata...

    hakhakhak

    ReplyDelete
  8. halamak...
    fav aku ni...
    kena gi giant la sok carik kot ada

    ReplyDelete
  9. hahahah. aku baru nak kirim. tak jadi lah

    ReplyDelete
  10. hihi...lawak lah. mula2 da bagus iklan tu.

    ReplyDelete
  11. mengong!!!!


    x per.. kalau abg aku blk raya thn ni, mesti mak aku pulun buat.

    ReplyDelete
  12. Salam Juliet....

    Sedap nampak !!!!!

    Garam bukit tu mmg bagus d`buat rendaman utk kaki yg sakit2 atau lenguh2. Aku pernah try yg keluaran HALAGEL punya...

    :)

    ReplyDelete
  13. Itu sebab dipanggil biskut raya kerana dijual di pasaraya hehehe

    ReplyDelete
  14. selain dari buat rendam kaki, garam bukit juga utk haiwan2 mendapat khasiat garam galian.

    Tiba2 aku terbayang seekor tapir sedang meminum air garam hehehe

    ReplyDelete
  15. kalau angah bagi ko sebalang lagi, jgn lupa pas kat aku. Lidah aku ni pandai bezakan.

    Kita makan sama2 dlm kemri nak? ngeee

    ReplyDelete
  16. oklah aku nak sambung kerja ni. Petang nanti kalau free aku datang lagi hehehe

    ReplyDelete
  17. kat umah aku ada sekampit garam bukit. sumpah! rasa garam!



    .

    ReplyDelete
  18. cklah,
    hahaha, rasa dulu baru tau.

    penyu,
    tetibe perut ku rasa bergelora,haihhh.

    asleenda,
    aku potong stim pakai apa? cer cakap :P

    kakngah,
    tapi lidah aku kta tak rasa apa2 :P

    ReplyDelete
  19. izzah,
    rugi ko tak bukak selera,eheheeh

    One,
    darah tinggi makan ubat,ekekeke

    kts,
    ko hulur seploh dua, aku hulur sebalang dua, buleh?

    ReplyDelete
  20. lilies,
    carik, kesian kat baby ngidam :P

    jah,
    kalo ko oder aku bagi foc garam bukit :P

    cikguzue,
    selalunya garam bukit utk rendam kaki, tu yg tetibe rasa gerun,hahaha

    zonaku,
    sendirik buatlah, dah besar pun harapkan mak lagi

    ReplyDelete
  21. zyma,
    aku pun selalu prektikkan gak

    yb,
    kalo yg jual di pasar malam kita panggil biskut malam ke? errr..

    yb,
    agak2 kalo saya letak kat luar rumah sebesen air garam ada tak tapir datang? :P

    yb,
    jgn makan dalam kemri, kotor nanti

    yb,
    harap2 tak free,ekekekeke

    tasek,
    aku ingat garam bukit rasa payau2 ke.

    ReplyDelete
  22. ok rasa nie tolong poskan utk aku biskut mazola tuh.. kesian kat aku di perantauan nie tau.. hehehe ;)

    ReplyDelete
  23. ini aku free sikit. Tulah aku dtg lagi hehehe

    ReplyDelete