Monday, September 14, 2009

Rindu-rinduan

Ini kad raya daripada abang saya yang berada di negeri XX. Tiap-tiap tahun abang akan menghantar kad raya kepada ayahbonda kerana dia tidak dapat pulang beraya. Abang saya memang jarang pulang menjenguk kami di sini kerana kesibukan dengan kerjanya. Nasib baik saya masih ingat wajah abang saya,kakak ipar saya dan 4 orang anak mereka walaupun kami jarang bersua. :D

Saya tertarik dengan kata-kata di dalam kad ini.

Ayahbonda
Mungkin anakanda kurang
Berkunjung ke kampung halaman
Namun ini tidak bermakna anakanda
Tidak mengenang jasa ayahbonda
Sebenarnya ingatan anakanda terhadap ayahbonda
Sentiasa bermain dihujung mata

Sungguh pandai abang saya bermain kata-kata. Abanganda, ini pesanan daripada dinda, kalau tidak dapat pulang tidak mengapa, cash depositlah ke dalam akaun dinda barang seribu dua untuk membeli baju raya sahaja. :D


Saudara semua sudah bayar fitrah? Saya sudah. Jangan lupa tunaikan tanggungjawab ya, hanya RM7 satu kepala bagi yang tinggal di WP.

24 comments:

  1. heh heh heh, kad pengganti diri, tapak tangan kananku tetap gatal jua

    ReplyDelete
  2. sekurang2nya dia ingat...tp mesti ayahanda bonda tu tetap merindu kan?

    waaaa...siap minta depositkan duit nak baju raya! amboi...manjanya adik itu...adik siapa agaknye?

    nywayz, pasal zakat...terima kasih sbb mengingatkan. baru pesan pada adinda sha tadi:)

    ReplyDelete
  3. abanganda tak beraya..

    kalau tak raya dia balik tak??

    lenkali suruh anta gambar sekali...

    negeri xx tu kat afrika ker??

    hihihi jangan mare yer...

    ReplyDelete
  4. Bukan abanganda yg pandai berkata-kata tu. tokeh cina yg buat kad tu la yg pandai bermadah.

    ReplyDelete
  5. fitrah sudah diselesaikan oleh encik asben ku
    Perak pun Rm7 sekepala
    rumah akk ada 5 kepala tidak termasuk kepala kucing
    so total the amount adalah RM35

    ReplyDelete
  6. Perak pun rm 7...alhamdulillah...dh 'ditunaikan' malam tadi...

    Cis...tak balik tak pe asal masuk akaun ye...bertuah punya adik...sib bek aku anak bongsu...!

    ReplyDelete
  7. maksu,
    nak dpt duit raya ler tu,hahaha

    sha,
    kalo dpt tgk muka lagi bestkan

    syghasni,
    jrg balik tp kami dah fhm dgn kejenya.

    OneZ,
    dasat cina skang ni pandai bermadah seloka

    ita,
    sama ngan kl ye

    DUN,
    patutlah ko manja, anak bongsu rupanya,hahahahha

    ReplyDelete
  8. aku suka mesej utk abg ko tu akakaka...

    zakat?? alhamdulillah udah selesai

    ReplyDelete
  9. klu abanganda ko dah deposit seribu dua, ajakla aku sopping...
    boleh la aku capai sepsg baju raya... KO BAYAR!!

    hihihi...

    ReplyDelete
  10. abis tu ko dah reply blum? kalu lambat sgt, takut abanganda ko tak sempat bankin duit nnt.hehe

    ReplyDelete
  11. hu..hu...hu..
    aku tak dapat kad raya pun tahun nih....

    ReplyDelete
  12. wahh respek ler abg ko.. ko tak nak htr kad raya kat ayahbonda ke?? walaupun 1 umah apa salahnya.. mana tau dpt duit raya lebih ;)

    ReplyDelete
  13. julietanda, kiranya dpt brg seribu dua, sila kirim2kan juga kepada jajanda disini. Hahahhahahhaha...

    ReplyDelete
  14. Julietchun....

    Sayu aku membacanya. Kakak sulong aku yg dok di Miri pun tak balik Kedah raya tahun ni. Windu siot kat diaorg tu.....

    **Apa kata ko bank-in kat aku barang RM1000. Boleh la aku ajak ko pegi shopping gunapakai duit ko tu. OK tak idea ni??? Huhuhuhu.

    ReplyDelete
  15. umang ai.. seribu dua untuk beli baju raya. Kalah artis.....

    ReplyDelete
  16. kenapa abanganda bunyiknya, kekeke!

    tahun nih ku dapat dua kad bertulisan tangan.

    sorang tuh sipa bagiku duit raya, ehem2... :)

    ReplyDelete
  17. mak ai minta duit raya sampai seribu dua. Patutlah abanganda takut nak balik hehehe

    semalam aku dah bayar zakar kat surau kwsn aku ni.

    ReplyDelete
  18. Owh, raya sakan ni ... baju raya pun sampai seribu dua harganya!

    Saya pun sudah rindu-rinduan Aidilfitri ... heh, menggugah rohani untuk berpuasa je!

    Baju raya berapa helai tahun ni? hehe, menyibuknya saya ;)

    Salam Juliet :)

    ReplyDelete
  19. julietchun,

    hihi... permintaan dari dinda tu yg tak sanggup bonda dan ayahanda nak tengok hehe... mudahan dengan restu ayahanda dan bonda, mereka berada dalam keadaan sejahtera...

    yee... tunaikan tanggungjawab bersama.

    ReplyDelete
  20. kih3.. ko jgn lupa smpn wit raya utk aku k.. :P

    ReplyDelete
  21. waduh 1000 2000 gitew huhuhu online transfer udah la he...23x

    out of topic--> mne de ketat... longgar2 je semua tue..siap leh dipertimbangkan lagik he...23x

    ReplyDelete
  22. lilies,
    tem raya je buleh bagi mesej,hahahha

    kts,
    seribu rupiah kot dia bagi,hahahhaa

    penyu,
    kalo tak sempat skang, lps raya pun aku terima :D

    shimi,
    meh bagi alamat :D

    iina,
    dah keje mana buleh dpt duit raya,huhuhu

    jaja,
    buleh,buleh.

    kakngah,
    salam maut ke?hahahhahaha

    zyma,
    idea tak bernas tuh,hahahaha

    kakpah,
    setahun sekali katakan,hahahahhaa

    razif,
    takut ada yg terlupa :D

    alis,
    dah besar pun dpt duit raya? bertuahnya :D :D

    YB,
    abang saya sgt sygkan saya,hahahaha

    BR,
    baju raya belum beli, tunggu lelongan murah dimlm raya :D

    izan,
    restu orgtua sgt pentingkan

    konpius,
    utk en.cyg pun ada,hihihih

    bro,
    sesekali berbelanja besar,hahaha

    ReplyDelete