Wednesday, December 8, 2010

Bijak dan Pelik

"Teh O Serai satu", kata dia.

Aku tercengang. Salah dengar ke?

Budak pelayan datang bawak segelas teh O dan didalamnya ada sebatang serai.

Dengan selamba dia kacau teh guna serai yang telah diketuk dibahagian bawahnya.

"Apa rasa?", aku tanya.

"Rasa pedas serai, tapi taklah pedas macam teh halia".

Bijak sungguh peniaga tu menarik pelanggan dengan minuman yang rasanya tak terdapat dikedai lain, ke korang pernah jumpa teh serai?

36 comments:

  1. teh serai maybe lebih sedap dr air serai y aku minum di midvalley..


    y itu aku x leh terima....

    plus kan katanya x pedas cam teh halia, kira rasanya harus adalah ok.. teh halia pun sedap apa...

    ReplyDelete
  2. salam

    serai sedap kalau dimsk...
    tak pernah plak di minum...

    ReplyDelete
  3. teh o kunyit satu.

    amacam aku punya pelik? ha ha.




    .

    ReplyDelete
  4. eh.. bkn pak sedara ko ada kebun serai ke??
    blh la supply serai bebanyk.. :P
    xyah ke kedai lg nk nikmati teh o serai.

    ReplyDelete
  5. teh o lengkuas 8.. gelas beso tau!!!

    ReplyDelete
  6. serai letak kat masak asam lagi sedap..


    err ..relevan tak ?

    ReplyDelete
  7. tak penah jumpe..n aku tak sanggup nk try..thanks...hahhahaha...

    ReplyDelete
  8. ni bkn dekat restoran indon punye menu ke ni..

    ReplyDelete
  9. oooo.. tak penah. ni mesti nak terai gak ni. Kau dah cuba teh cili? Taruk cili api dua tiga ulas. Elok untk mulut yang laser hehehehe...

    ReplyDelete
  10. Errrr

    Aku blm cukup macho nak try..
    Ko dah try?

    ReplyDelete
  11. mm mcm2 gaya ehh org buat teh skrg nie.. pada aku teh 'lady grey' gak yg sedap hehehe... ko minum teh ke? klu nak nnti aku bg 1 kotak..

    ReplyDelete
  12. teringin gak nk rasa.xpe,kang laki aku balik aku nk test kt dia dulu.akakakaka!

    ReplyDelete
  13. aku saspek..
    serai tu boleh diguna pakai lagi selepas itu..
    untuk memasak

    ReplyDelete
  14. zonaku,
    apa khasiat air serai sampai ko sanggup minum?

    manje,
    mari kita cuba minum sama2 :D

    ReplyDelete
  15. tasek,
    dah mcm air org lepas bersalin pulak :D

    kakngah,
    tu serai kosmetik, lain :C

    ReplyDelete
  16. one,
    ada ke?

    azrina,
    masak asam letak serai? err....

    ReplyDelete
  17. asleenda,
    psttt..suruh abg as try,hahaha

    hanie,
    gerai melayu tulen :D

    ReplyDelete
  18. kakpah,
    cili boh buleh?

    hamizah,
    lebih kurang teh halia

    ReplyDelete
  19. cikguzue,
    asal tak memabukkan buleh saja :D

    lilies,
    rasa biasa je beb

    ReplyDelete
  20. iina,
    psttt..kalo nak bagi biarlah lebih sket, takkan sekotak je :P

    anis,
    sila tanggung risiko ye :D

    ReplyDelete
  21. penyu,
    tang mana eksotiknya tu? :D

    dr.singa,
    jimat kos :D

    ReplyDelete
  22. Ooo... kalau gitu mudah benor membuatnya. Nanti kak tie buat teh-o halia,lengkuas,kunyit , pandan... err.. macam-macam ada kat rumah ni. Daun kari pun ada, hehehe....

    ReplyDelete
  23. hm...cm best je ni. Nnti nak try la. Aku besa minum teh halia. Ni lau serai..mesti harum kan?

    ReplyDelete
  24. Satu kelainan...menarik...pasni kena buat kebun serai la pulak...

    ReplyDelete
  25. Masa dalam pantang, aruah mak ckZahan rebuskan serai wangi...kasi ckLah mandi 44 hari.

    :D

    ReplyDelete
  26. kaktie,
    teh daun kari? hurmmm :D

    whitetulip,
    bau serai ngan halia lebih kurang :D

    ReplyDelete
  27. maksu,
    yg pelik org suka buat :D

    dun,
    serai mahal woo

    ReplyDelete
  28. kts,
    aku harap ko dpt bezakan serai makan ngan serai wangi.

    cklah,
    lepas mandi bau harum melekat kat badan :D

    ReplyDelete
  29. Salam Juliet....

    Apa khabar? Semoga sihat hendaknya.

    :)

    ReplyDelete
  30. Pernah minum teh serai ni.. tapi x laa org kt kedai tu letak serai sebatang dlm gelas.. sedap jugak rasanya.. :p

    ReplyDelete
  31. saya pernah dihidangkan dengan air serai.. disebuah restoran 'Restoran Brisik'

    Sedap juga.. dihidang sejuk2 dengan air gula.

    http://bungaoren.blogspot.com/2010/12/restaurant-brisik.html

    ReplyDelete