Monday, December 20, 2010

Beribu batu

Dia baru balik kampung di Kuala Terengganu.
Dia telefon suruh ambik buah tangan dengan segera.

Kamu kenal ini ubi apa? Manalah kamu kenal sebab kamu orang bandar kan.
Err....aku pun tak kenal juga :D

Menurut dia, ubi ni dipanggil ubi "Keling".
Kerana kulit ubi ni hitam.
Dan ubi ni banyak terdapat di sebelah Pantai timur.
Saiznya sebesar ibu jari tangan saja.
Cara masaknya macam ubi lain juga, basuh bersih, rebus, sedap.


Dan dia juga bagi ini.
Kamu kenalkan?
Dia beli sebungkus besar teh ini sebab katanya teh ini terkenal di Kuala Terengganu.



Aku belek2 baca label dibelakang, dan teh ini dibuat di Selayang saja.

Dia geleng2 kepala kerana dia sangka ini teh Terengganu dan bukan main susah payah dia angkut kotak besar tu.

Lain kali nak beli baca label dulukan.
Tapi aku sangat hargai pemberian dia walaupun ini hanya teh Selayang.

22 comments:

  1. haruslah hargai...... kih3



    mcm aku p minum airsarbat kt pdg bsr, pdhal.... kilang kt area rumah akuja

    ReplyDelete
  2. kesian ubu tu. takde la itam sgt kulit dia :P


    .
    .

    kat selayang ada kebun teh ke weiyh??

    ReplyDelete
  3. Jom kita dating kat ladang teh di Selayang ptg ni hehehe

    ReplyDelete
  4. Ubi keling tu dari kecil saya dah makan. Ada saudara saya tanam di Jalan Kebun Klang.

    ReplyDelete
  5. aku rase macam pernah makan je ubi keling tu..mase kecik2 dululah..
    dah tak ingat dah rase dia..
    sedap ke wehhh...

    ReplyDelete
  6. ubi keling??
    first time aku tgk ni..

    ReplyDelete
  7. ubi pun dikelingkan...alahai ubi

    ReplyDelete
  8. Entah2 kilang tuh dekat2 jek ngan umah ko.. baik ko check semula hehehe

    Makan ubi rebus ngan sambal ikan bilis time snow2 nie mmg best ;)

    ReplyDelete
  9. ubi keling tu ubi kemili ker?????


    mak aku ada beli ubi kemili semalam.... esk kot br nk masak

    ReplyDelete
  10. mak kawan aku pernah dulu gi US. beli baju. balik2 tgk. made in malaysia.

    he he.



    .

    ReplyDelete
  11. maksu kenal ubi kayu, dan teh gombak

    eh, hehehehe

    ;)

    ReplyDelete
  12. iye, itu dipanggil ubi keling. hujan2 ni sedap makan. rasa dia lemak2 pahit skit ;)

    ReplyDelete
  13. pn.konpius,
    seberang jln saja kan :P

    kts,
    kita tukar ubi hindustan la.

    kts,
    nasib ko tak taip "ibu"hehehehe

    ReplyDelete
  14. yb,
    bawak mak adam sekali sebab mak adam cakap dia tak puas lagi round ladang teh cameron tu ari :P

    ReplyDelete
  15. yb,
    ingatnya hanya ada di pantai timur

    asleenda,
    mcm keledek juga tapi saiznya come lote

    ReplyDelete
  16. kakngah,
    nasib baik ko baca blog aku dpt tgk ubi keling, kalo tidak takkan jumpa,hahahaha

    ReplyDelete
  17. hanie,
    sama ke? aku tak kenal ubi kemili la pulak.

    lilies,
    hahahaha,kesiankan.

    ReplyDelete
  18. iina,
    dah cek, kilang ni dalam 10km kot dari umah aku :P

    zonaku,
    ada juga di penang? taktau pulak sama nama ke.

    ReplyDelete
  19. tasek,
    itu lagi jauh,hahahaha

    maksu,
    ingatkan kasut gombak je :P

    marina,
    pelik namanya :P

    ReplyDelete
  20. aku nampak pink je kulit ubi tu...
    tak hitam pun..
    sungguh kejam yang bagi nama tu..

    ReplyDelete