Wednesday, May 27, 2009

Malu tapi mahu

Anak kakak yang berusia 2 bulan mengalami masalah kembung perut. Memang keturunan belah abah dia kalau anak lelaki mesti kembung perut tak kira masa, kekadang malam, kekadang tengahhari dan kekadang pagi. Untuk hilangkan kembungnya tu perut baby harus ditungku. Selepas ditungku baby akan kentut dan dia akan kembali tersenyum. Aku tak pasti baby tu senyum sebab dia rasa lega dapat kentut atau dia senyum sebab dapat kentutkan makciknya.



Semalam kakak bawak baby jumpa doktor untuk ambik suntikan hepatitis B,betul ke? Aku lupa pulak. Doktor di klinik mencadangkan baby tu di pakaikan PANTILINER HERBA tak kira apa jenama untuk mengurangkan kembung perut. Dah ramai yang cuba dan berkesan kat baby dorang. Kakak pun beli sebungkus ngan doktor tu.





Ni lah pantiliner tu. Harganya RM18 untuk 20 keping.
Caranya sangat mudah. Pantiliner tu lekatkan kat balut perut baby ni dan balutlah perut baby macam biasa. Kakak aku cuba semalam dan hasilnya sangat mengagumkan. Baby dia senang kentut dan kurang dah kembung perut. Tapi aku nak pesan disini, kaedah ini hanya sesuai untuk baby sahaja, kalo mak dan ayah baby nak cuba hasilnya aku tak pasti. Dan jika terdapat sebarang kesan sampingan tolong jangan salahkan aku,kekekeke.


Untuk kawan-kawan semua, inilah daun 4 muka yang buleh mengubat buasir tu. Jauh aku cari ni, sampai ke Genting Highlands. Nama saja daun tapi pokok ni berbatang dan batangnya agak liat kalau nak dipatahkan.


Selamat mencuba dan kalau tak berjaya, cubalah cari alternatif lain pulak.

24 comments:

  1. 1st time aku tau ni....sok2 kot ada rezeki anak lagik akan ku pratikkan kekdah ni supaya ilang kembung

    ReplyDelete
  2. baru je aku nak cuba kat perut aku..

    hahahaha..

    tapi aku boleh cuba kat tmpt lain... ooppppssss i did it again

    ReplyDelete
  3. panty liner pun boleh digunakan utk buang angin ye? sbb ada herba2 tu..

    eeee bermuka-muka sungguh daun iteww

    ReplyDelete
  4. Asal dia nak kentut, memang dia cari ko ke juliet?? Tak paham tul aku anak sedara ko nih...

    ReplyDelete
  5. apsal dah tinggal 15 keping?? ko ambik 4 keping pakai kat perut ko kan?kan? hehe.. psstt!! psstt!! jgn lupa bukak tingkap yer.hahaha


    err..batang daun 4 muka tu macam cara nak menggunakannya. tetiba ke gelak hahahaha setelah membayankang camne cara nak gunanya. tuk buasir kan? hahahaha

    ReplyDelete
  6. Dah banyak kau belajar tentang penjagaan bayi ni ya Juliet...

    Bagusss.....



    Errr...kembung sakit keturunan ya?
    Patutlah anak aku suka kentut masa kecik dulu..he.he..

    ReplyDelete
  7. sakit kembung itu boelh diwarisi?

    oho.. paham.
    tambah lagi satu soalan untuk bakal suami:

    "awak tanya mak awak, masa kecik2 awak selalu kembung tak?"

    haha!

    *komen n3 kek jadik bingka telah selamat ku jawab, selamat membaca ;)

    ReplyDelete
  8. wei juliet.. panty tuh bukan untuk baby jek.. kalau org pompuan ada masalah period atau kegatalan pun leh pakai.. dulu aku penah cuba.. mmg elok.. sebenonya ada banyak lagik fungsinya.. bukan takat utk buang angin kentut jek wakakakah.. produk nie dah lama lah.. aku rasa dah 5 6 thn kot.. dulu kat farmasi ada jual.. ada banyak brand xsalah aku..

    tetiba jek aku teringat daun kentut.. ko penah tgk tak??? haa.. daun tuh mmg ada.. dan aku penah jumpa ada org tanam..

    ReplyDelete
  9. kakjuliet: pe email add ko? mine: alis_mysara@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. nasib adam takde masalah tu hehehe

    ReplyDelete
  11. bole aku suggestkan kat makcik aku yang bakal melahirkan sorang lagi anak.

    ReplyDelete
  12. erk..mula2 baca ingat ke pantieliner yg kita selalu pakai tu...hehehe

    lekat kt spender

    ciss...kelabu sungguh otak ku

    ReplyDelete
  13. bugus3x. aku pun first time tau ni. nx bby, kot kembung xyh ssh2.. tepek jek pantyliner, kembung pun hlg...

    ReplyDelete
  14. ada sorg mamat bg aku panty liner + pad herba. smpai skang aku x pakai. menakutkan je aku rasa. hahhaha

    ReplyDelete
  15. Julietchun
    utung la
    bila ko dah ada baby sendiri senang ler ko dah ada banyak pengalaman jaga baby
    tak susuah lagi..

    ReplyDelete
  16. maksu pun hepi, sbb maksu pun baru lepas ken _ _ _ kat dalam lif.

    i smile oready

    ReplyDelete
  17. belajar ilmu keibubapaan nie tak akan jatuhkan saham kan...

    itu persediaan kan...

    ReplyDelete
  18. perut kembung tapi tak ada angin, ada obat tak???

    ReplyDelete
  19. lilies,
    jgn tak cuba

    kts,
    asalkan tempat tu sesuai ok,kekeke

    ita,
    jgn pulak pakai pantyliner yg biasa tu, lagi kembong ada,ekekee

    yan,
    bila aku dukung je dia kentut,kekeke

    penyu,
    aku kentut takde bau,takyah nak bukak tingkap cam ko,kekeke.aku pun ngeri bila tau camner nak guna daun tu,kekekekeke.

    cklah,
    masa kecik je kentut?kekeke

    alis,
    semua tu kena tanya sebelum ko menyesal,kakakaka.

    iina,
    daun kentut tu apa gunanya? aku tak tahan gelak ni wehhh.

    yb,
    ayah adam ada kot,kakakakkaka

    pretty,
    boleh,boleh.

    kujie,
    jgn salah konsep plak,kekekeke

    kakngah,
    bila next baby tu gamaknya? :D

    jaja,
    wah,sungguh mengghairahkan mamat itu,kekeke

    sakurasa,
    buleh ler sesikit :D

    siti,
    KL tadak.

    maksu,
    patut ler dlm lif tadi berkepam bau,wakakaka.

    kuina,
    saham naik lagi ni.

    OneZ,
    tebuk je perut tu,kekeke

    tasik,
    tidak,tidak.

    ReplyDelete
  20. woitt.. golak lah.. golak.. karang terkentut2 karang wakakakah.. buat ubat ler.. tak tau kot ada lagik ke.. tapi bau dia mmg menusuk kalbu sikit wakakakah.. susah nak jumpa gak.. aku pun tak tahu kot2 ada lagik ke org tanam daun tuh..

    ReplyDelete
  21. noted! boleh dipertimbangkan in case baby kembung.

    ReplyDelete