Friday, June 5, 2009

Lagu dan irama

2-3 hari ni aku tengok anak buah dok rajin baca Al-Quran, siap berlagu sekali. Asyiknya telinga ini mendengar walaupun kekadang ada sebutannya yang tersangkut-sangkut. Cuti sekolah ni mak dia masukkan dia dalam kelas tarannum sebab dia berminat.

Lepas maghrib semalam dia bawak Al-Quran dan duduk depan aku. "Acik dengar dan betulkan kalau abang baca salah ye." Aku angguk. Setakat nak betulkan bacaan dia tu aku buleh la jugak sesikit. Aku pun dengarlah bacaan dia. Tetibe dia tanya "acik, cuba acik lagukan ayat yang ini, abang tak berapa reti". "Hah! lagu macammana?" "Ala, taranum yang macam ustazah ajar tu". "Acik kalo lagu Siti Nurhaliza pandailah",hehhehe. Aku tau baca Al-Quran tapi tak pandai nak bertaranum macam yang dalam tv tu. Nampaknya kena pegi belajr ni kalau tidak malu kat bebudak kecik. Jom kita pegi belajar ramai-ramai. :D


13 comments:

  1. aku ngaji biasa2 ikut sesedap lagu aku sendiri aku ok...kalo nak yg mantop mcm dlm tv tu aku pun nak ikut ko pi berguru la...jom weih kita sesama...

    ReplyDelete
  2. ibu ku sudah pesan siap2..
    anak2 dah habis sekolah (bongsu kini form 2), dia teringin nak pi pasir tumbuh, klantan.

    adeh, aku ngaji pon tak ikut syirkah segala.

    tapi aku suka utz zamri, ceria ngajo kekanak ;)

    ReplyDelete
  3. aku pun baca ikut lagu syok sendiri. Asal jaga tajwid cukup le..

    ReplyDelete
  4. samalah, akupun tak reti nak taranum. tapi aku suka tengok tivi mari mangaji dan mari bertaranum di tv9.

    since ko bujang, pakwe2 lebai tentu akan suka ko, dan ada peluang jadi isteri yg solehah.

    ReplyDelete
  5. Salam ziarah....

    ckLah akan slow di blog dalam seminggu ini....mohon permisi dulu ya. Jangan rindu cikLah tau....





    Semput sikitlah dek....

    ReplyDelete
  6. Julietchun
    xreti nak taranummmm

    ReplyDelete
  7. yaaaaaaaaaaaaa rob.

    meh aku ajarkan..
    errrr... errr... taranum??

    ReplyDelete
  8. first time lalu kat sini.
    memang cun blog ni macam nama tuan punya.
    .
    .
    .
    suka tengok taranum kat TV, tapi nak buat tak reti.
    teringin gak nak cari tok guru.

    ReplyDelete
  9. ko taranumlh ikut lengguk lagu siti heheheh.. pasti boleh ;)

    ReplyDelete
  10. Rumah yg tepi padang kat rumah aku tu ada ajar budak2 ngaji. Kalau ko nak boleh pergi situ. aku pun boleh join sekali hehehe

    ReplyDelete
  11. Irama dan lagu tak dapat dipisahkan, demikian kata lagu tu. Hmmm... kalau kita mengaji ikut irama lagu reggae, bagaimana ek? :))

    Salam Juliet, moga hujung minggumu berlagu indah dan berirama merdu ... :)

    ReplyDelete