Monday, February 22, 2010

2minit

Hari ni Kak Juliet nak bagi resepi istimewa, resepi yang Kak Juliet baru tau semalam.

Beli beberapa biji terung sederhana besar, tapi kalau kawan2 suka yang besar, belilah yang besar,tepuk dada tanya selera :P

Basuh terung tu, kemudian biarkan atau lap sehingga kering. Bukak dapur gas, dan bakarlah terung itu. Sila beli terung yang ada tangkai untuk memudahkan proses pembakaran. Kalau kawan2 nak bakar atas tutup periuk atau dalam kuali pun boleh, terpulang pada kemahiran masing2.

Bakar terung tadi sehingga kulitnya berwarna kehitaman dan mengeluarkan bau hangit hingga jiran2 tertanya2 apa jenis masakan yang sedang kita buat :P

Setelah kita rasa terung itu masak, letakkan dalam pinggan, biarkan sejuk sedikit dan kupas kulitnya. Potong terung kecil2 dan bolehlah dicicah dengan sambal belacan,cencaluk,budu atau apa saja. Kalau nak cuba cicah dengan sos cili atau tomato boleh juga.

Kak Juliet nak pegi buat sambal belacan dulu ye. Iina, DUN, Kts, korang jangan terkejut pulak bila sesekali Kak Juliet bagi resepi :P Selamat mencuba.

25 comments:

  1. cayalah ko dah mula rajin masak. apakah ni tanda2 awal ko akan mengakhiri zaman bujang ko?

    psst - kalau nak sedap lagi, lepas ko bakar terung tu ko masukkan dlm santau yg telah dicampur dgn cili yg ditumbuk. Pergghhh

    ReplyDelete
  2. OPOCOT!!!!!

    kak juliet kah ini??

    .
    .
    .
    .
    .
    .


    .
    .


    muahahaha... ko mimpi apa mlm tadi hah??

    errr... sedap ke terung hangus??
    ko biar terung kak juliet :P

    ReplyDelete
  3. yb, membakar terung mmg petanda seseorang gadis akan mengakhiri zaman bujang.hehe

    ReplyDelete
  4. apa terung2 ni juliet...? muehehehe...


    :P




    .

    ReplyDelete
  5. Uwaaa.....

    Ada orang datang merisik ke ?

    .
    .
    .
    resepi bakar membakar ni memang selalunya menyelamatkan keadaan. Kalau kak tie dah abis idea.. kak tie akan start membakar.. tak kiralah apa.. Ikan ke, ayam ke.. daging pun boleh..

    .
    .
    Hmm.. Angie kena start belajar dari Juliet nih! :)

    ReplyDelete
  6. hi..juliet dah pandai main2 ngan terung skrg nih~
    tp nape pilih terung yg agak kehitaman? meahhahahah

    ReplyDelete
  7. oh ya nak sambung sikit lagi.

    Bila juliet dah membahasakan dirinya kakak dgn teman sebaya spt kts, tandanya apa?

    Budak keramat tu still available ke?

    ReplyDelete
  8. tumpang lalu: Penyuk

    burung tu dibakar aje ke? Ada kawan aku dulu pandai bega terung tu jadi macam2 ngeh3x

    ReplyDelete
  9. bakar burung? hahaha....ayat tak bleh blah.hehe..

    ReplyDelete
  10. wah.. gud idea.. ingt me megi jek ke blh msk dlm ms 2 min.
    lps ni blh tunjuk cara2 buat smbl belacan lak..

    ReplyDelete
  11. wah, juliet suka terung yang hangus!!!!

    ReplyDelete
  12. wahhh lepas bakar terung.. bakar belacan lak.. aku rasa bauan tuh.. bertambah harum dtg dari rumah ko hehehehe... aku suka terung goreng sambal.. mmg enak.. aku bab2 masak simple senang gini mmg aku ye fav hehehe

    ReplyDelete
  13. kak juliet,

    sedap tu... telan ayaq lior.. kesat dahi dibuatnya kena plak ngan sambal tumbuk... lagi meleleh bila kenang terung dah siap bakar baru nak tumbuk sambal.... mak aii..

    ReplyDelete
  14. Tersepit jari aku kat keybod ni bila tgk ko wat N3 pasal resipi!!!aaagagagagaga...

    p/s apsal itam semacam jek ???

    ReplyDelete
  15. jap aku tgk jam sat...


    11 pagi..

    lambat lagi nak lunchhh...

    wuwuwuwu! kamu telah selamat buat perutku berbunyi 'ring ring ring~'

    :P

    ReplyDelete
  16. ceit aku ingat ko tak perasan perkataan 'burung' tu penyuk

    ReplyDelete
  17. wahhhhh....
    kak juliet kita memasak!!!!
    sungguh rentung terung itu...

    ReplyDelete
  18. nampak cam rentung tapi mcam sedapppp.....

    ReplyDelete
  19. Terung celup cokelat......


    Cuba?



    <:

    ReplyDelete
  20. yb,
    selalu gak masak tapi tak tempek di blog je,ehehe

    kts,
    mimpi di patuk ...ko sambung sendiri la,hahaha

    penyu,
    petua mana korang ikut nih?

    tasek,
    tak buleh ka? :P

    kaktie,
    sesekali makan yg dibakar sedapkan, kolestrol kurang :P

    ita,
    sebab dibakar bertukarlah kalernya

    yb,
    tandanya saya amat menghormati orang.,ishhh.

    kakngah,
    cara buat sambal belcan aku pas kat ko lah,hahahaa

    One,
    terung kari pun saya suka.

    iina,
    simple tapi sedapkan

    izan,
    makan pulak dimusim panas gini, berasap telinga

    tunbegia,
    keje senang

    yan,
    hitam itu menawan,hahahah

    alis,
    awat perut kamu bunyi cam telepon? :P

    drsinga,
    hahaha, sesekali tunjuk skil

    sakurasa,
    cuba dulu baru tahu

    cklah,
    terung coklat? err...buleh ka? :P

    ReplyDelete
  21. Sejak bila ko jadi Kak Juliet??
    Musykil nihhh...ko masak ekkk? Mcm nak jadi menantu kpd seorg ibu mertua je nihhhhh.....errkkkk????
    Apakah ko....???
    '
    '
    '
    '
    bakal2 menjadi menantu?

    :)

    ReplyDelete
  22. zyma,
    err...tunggu je lah kadnya,hahahaa

    ReplyDelete
  23. Salam...

    Boley cuba torai nih....toghong bakar sambal bolacan

    ReplyDelete